2025-03-18
Till plan- och byggnadsnämnden, Uppsala kommun
Avstyrkan
Föreningen Vårda Uppsala (FVU) har tagit del av rubricerat samrådsförslag och avstyrker att planen förs vidare med det innehåll och den utformning som planförslaget har getts.
Skälen till vår avstyrkan
Kvarteret Idun har ett intressant läge i staden Uppsala mellan Svartbäcksgatan, Dalabanan och Fyrisån samt med Fyrishov i norr. Området har utvecklats successivt under lång tid, med ett varierat innehåll och uppvisar idag en splittrad stadsbild. Kvarteret ligger i utkanten av det område som omfattas av innerstadsstrategin. Planförslaget tar sin utgångspunkt i strategin och vad som sägs i densamma om att Svartbäcksgatan ska utvecklas till ett stadsstråk med ett levande stadsliv. Samtidigt med det nu aktuella planarbetet pågår ett arbete i norra delen av samma kvarter. För området öster om Svartbäcksgatan redovisas att det pågår ett arbete i tidigt skede.
Det planförslag som nu har presenterats är fragmentariskt och skulle, om det genomförs, bidra till att splittra stadsbilden än mer. Det vore därför önskvärt att kommunen tog fram ett övergripande detaljplaneprogram för hela kvarteret Idun innan de olika delarna planläggs. Ett sådant program skulle med fördel även kunna omfatta Svartbäcksgatan och området längs gatans östra sida.
FVU finner strävan efter att skapa ett stadsliv av innerstadskaraktär inom planområdet som långsökt och svåruppnåeligt. En utökning med cirka 100 lägenheter och en placering av några nya hus ett par meter från gatan är ett otillräckligt bidrag för att nå ett sådant mål. I ett samlat program kan denna inriktning omprövas efter de förutsättningar som råder idag. Passagen från innerstaden över Råbyvägen, förbi polishuset och under Dalabanan utgör en betydande barriär för innerstaden utökning. Förutsättningarna för stadens form och karaktär förändras på ett påtagligt sätt. Svartbäcksgatan har här fått en allékaraktär med en västlig, grön sida och en östlig sida med industrikaraktär. Den fortsatta planeringen bör inriktas på att läka samman
och förstärka stadsbilden på den västra sidan samtidigt som en långtgående förändring/ förnyelse kan ske på den östra sidan. Det kan inte ses vare sig som önskvärt eller ens möjligt att inom en relativt nära framtid ta ner en stor del av träden för att omforma allékaraktären till ett ”stadsstråk” enligt figur 8 på sidan 13 i planbeskrivningen.
Med ett förhållningssätt som det vi redovisar ovan bör kommande planering inom kvarteret Idun ha ett betydligt återhållsammare anslag än vad som har presenterats av fastighetsutvecklaren. Hela området med tvåvåningshus, där två byggnader föreslås rivna, är en 50-talsvariant av den typ av bostadskvarter, t ex Tuna Backar, som Leche introducerat i Uppsala, och som karaktäriseras av stora, medvetet formade, gröna gårdar. Det har skapat utomordentligt goda boendemiljöer. Därför bör de båda byggnaderna, som ritats av Gösta Wikforss, och den välkomnande och omfamnande miljö som de formar bibehållas och utgöra en grund för några återhållsamma tillägg som bidrar till att förmedla relationerna mellan de olika delarna inom det stora kvarteret. Precis som framhålls i planbeskrivningen finns det klara miljövinster att göra genom att inte riva välfungerande och fint gestaltade äldre byggnader.
FVU finner det redovisade förslaget till ny bebyggelse oacceptabel. Utformningen är långt ifrån den ambition som redovisas i texten i planbeskrivningen och i planbestämmelsen om att utformningen ska knyta an till befintlig bebyggelse i kvarteret.
Förslaget kan bearbetas med större hänsyn till befintliga och framtida värden i området. Rivning av de två husen bör, som framhållits ovan, inte medges. Ett punkthus kan uppföras på den stora parkeringen i norr och på så sätt knyta samman bebyggelsen söder och norr därom. Dock bör säkerställas att de stora träden som bidrar till att skapa en allékaraktär mot de båda fyravåningshusen i norr, kan bevaras.
Ytterligare något mindre bostadshus torde vara möjlig att integrera i anslutning till de av Wikforss utformade tvåvåningshusen. En gång- och cykelväg på allmän plats bör säkerställas på hela sträckan mellan Svartbäcksgatan och bron över Fyrisån. Samtidigt bör detta stråk rustas upp och miljön kring inlastningen mitt emot det äldre 1800-talshuset omgestaltas.
För Föreningen Vårda Uppsala
Sten Åke Bylund, Ordförande
Bo Aronsson, vice ordförande
PO Sporrong, styrelseledamot