Verksamhetsplan för Föreningen Vårda Uppsala 2024
Godkänd i styrelsen 2024-02-20
Bakgrund
Uppsala växer snabbt. Härigenom stärks stadens roll som en del av arbetsmarknadsregionen Uppsala – Stockholm samt Mälardalsregionen. Denna tillväxt skapar förutsättningar för att utveckla attraktiva bostadsområden och innovativa miljöer för forskning/utbildning, näringsliv och kultur. Samtidigt ökar möjligheterna att utforma en långsiktigt hållbar samhällsstruktur för staden i samspel med kransorterna, landsbygden och den omgivande regionen. Föreningen Vårda Uppsala vill stödja denna utveckling.
För att uppnå målet fordras ett helhetsperspektiv som tar hänsyn till Uppsalas särart, som bl. a. består i stadens läge på det som ännu finns kvar av slätten med dess höga natur- och kulturhistoriska värden såsom Linnés historiska landskap. Hit hör även stadens historiska roll som universitetsstad, kyrkligt och administrativt centrum, rutnätsstaden med dess torg och infartsgator samt äldre bebyggelsemiljöer. Ett fasthållande vid denna särart, delvis av internationell status, stärker stadens framtida attraktionskraft. Bebyggelse från olika tider och ett levande kulturlandskap ger historisk kontinuitet och säkrar omistliga värden, liksom Uppsalas egenskap att förena den måttligt stora stadens trivsamhet med många av storstadens fördelar.
Styrelsen har, enligt föreningens ändamål såsom det formuleras i stadgarnas § 2, preciserat det arbetssätt, de principer och de delmål som efter årsmötets godkännande, ska gälla för föreningens arbete under 2024.
Arbetssätt
Föreningen ska kontinuerligt bevaka att de förändringar som planeras för staden, de omgivande tätorterna och landsbygden är förenliga med föreningens ändamål enligt stadgarnas § 2. Tills vidare gäller att föreningen vill påverka utvecklingen i denna riktning genom:
- att följa och analysera stadsutvecklingen samt ta de initiativ som föranleds av denna utveckling,
- att ta ställning till de program och planer som upprättas för stadens och de omgivande tätorternas utbyggnad,
- att verka för att stärka den lokala demokratin genom ett stärkt medinflytande för invånare, organisationer och näringsliv i samhällsplaneringen,
- att verka för att lokal kunskap och erfarenheter från genomförda stadsbyggnadsprojekt tas tillvara för att påverka politiska beslut i föreningens anda,
- att anordna föreläsningar, seminarier och offentliga diskussioner, samt i övrigt verka opinionsbildande genom att väcka debatt i aktuella frågor,
- att sprida kunskap om Uppsala, dess kultur- och bebyggelsehistoria samt om principer för en god och långsiktigt hållbar miljö.
Principer
Följande vägledande principer ska tills vidare ligga till grund för föreningens arbete för att nå det syfte som anges i § 2 i föreningens stadgar:
- Främja en tydlig och varierande stadsstruktur
Stadskvalitet handlar om orienterbarhet, sammanhang, intensitet och variation. Stadsrum och kvarter skall vara sammanlänkade för att ge en överblickbar struktur. En blandning av bostäder, arbetsplatser, parker och kultur bidrar till en levande stadsmiljö såväl dag som kväll. Detta kan uppnås med flexibel markanvändning samt genom rumshöjder i bostadshusens bottenvåningar som även medger verksamheter.
- Komplettera med måttlig täthet
Förtätning kan skapa bättre förutsättningar för ett rikt stadsliv och ökad service i händelsefattiga miljöer. Ett villkor är dock att tätheten hålls på en nivå som ger mänsklig skala, solbelysta gator, gårdar och bostäder samt utrymme för parker och annan grönska. Den måttfulla skalan bör bevaras, framför allt i innerstaden. Den klassiska stenstaden med beprövade hushöjder och gatubredder är en god förebild för en harmonisk stadsmiljö.
- Bevara stadens silhuett och eftersträva en god arkitektur
Ny bebyggelse bör utformas omsorgsfullt och anpassas till platsens förutsättningar. Ett exempel på Uppsalas egenart är den speciella silhuetten med Slottet och Domkyrkan, som avtecknar sig mot slätten och som ej får förvanskas. Siktlinjerna från stadens infartsvägar och offentliga rum mot Carolina Rediviva och andra märkesbyggnader i den historiska stadskärnan bör också bevaras.
- Värna om en god närservice
Handeln har stor betydelse som motor för ett vitalt stadsliv. Den drar till sig andra aktiviteter samtidigt som mötesplatser utvecklas. Handelsetableringar i externa och bilorienterade lägen kan naturligt komplettera övrig handel men kan också allvarligt skada dagligvarubutiker och annan service och ödelägga mötesplatser i bostadsnära lägen i såväl staden som kransorterna. En utgångspunkt bör därför vara att främst anvisa handel till lägen där servicenivån behöver stärkas. Externhandel skall komplettera, inte konkurrera ut den bostadsnära handeln.
- Utveckla kransorterna till levande samhällen
Det är lika angeläget med god stadsmiljö i kransorterna som i staden. I stället för ett spritt byggande på landsbygden och på jordbruksmark bör bebyggelsen där i första hand koncentreras till kransorterna. En blandning av bostadstyper innebär att efterfrågan från olika hushåll kan tillgodoses. Arbetsplatser, gärna i form av företagsbyar, kan med fördel lokaliseras till kransorterna. Med mer service, kultur, fler aktiviteter och snabba pendlingsresor till Uppsala får orterna ökad attraktivitet. Låt gärna trädgårdsstadens principer inspirera.
- Planera för en sammanhängande grönstruktur
Tillgång till grönska, natur och vatten för rekreation är en förutsättning för det goda stadslivet. Parker och träd betyder mycket för klimatet i staden och för människors hälsa. Det behövs gröna kilar från omgivande natur in i bebyggelsen. Det behövs promenadområden, stadsdelsparker, mindre parker och planteringar i offentliga rum. Å-rummets stora kvaliteter måste värnas. För att inbjuda till dagliga besök bör grönområden finnas på högst 300 m avstånd från bostaden.
- Bevara jordbruksmarken
Uppsala stad och dess kransorter omgärdas av en levande jordbruksbygd, vilket medför en stark konkurrens om marken. Jordbruket är av nationell betydelse och brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. För Uppsala gäller därför att aktivt arbeta för att finna andra utvecklings-möjligheter än att nyttja jordbruksmark för exploatering.
- Öka andelen miljövänliga resor
Ett minskat bilberoende innebär även att påfrestningen på miljön, buller och trängsel minskar samt medför färre olycksrisker. Gång- och cykelvägnätet måste utvecklas så att det är gent, bekvämt och sammanhängande. Ny bebyggelse bör lokaliseras i lägen som har eller inom snar framtid kommer att få en väl fungerande kollektivtrafik. För att kollektivtrafiken skall bli attraktiv krävs en god turtäthet, korta res- och väntetider, hög komfort samt smidig omstigning mellan olika färdmedel i stadsbygdens knutpunkter.
- Vårda och försköna den offentliga miljön
En attraktiv stadsmiljö stärker invånarnas stolthet över sin stad och ort och bidrar till minskad förstörelse. Stadens och orternas offentliga rum i form av entréer, torg, gator, parker samt parkeringsytor bör utformas med omsorg. Med hög estetisk kvalitet kan dessa rum bli inbjudande, vackra och trygga platser för vistelse, möten och färd.
- Stärka det lokala inflytandet
Den goda kommunen kännetecknas av att den utgör en plats där vi vill vistas, bo och verka. Planeringen och byggandet måste därför bygga på en respekt för de värden som vi vill värna och utveckla. De som bor och verkar i en viss del av kommunen har kunskap om densamma och ofta även synpunkter på hur den bör utvecklas. Kommunens sätt att planera måste ge alla en möjlighet att få göra sin röst hörd samt ta vara på och respektera den kunskap och de förslag som förs fram.
Föreningens fokus under 2024
För 2024 ska förutom ovanstående övergripande principer och arbetssätt även nedanstående delmål och aktiviteter ligga till grund för föreningens verksamhet.
För medlemmarna:
- Föreningen ska ha ett särskilt fokus på den demokratiska processens legitimitet, att medborgarinflytandet ökar samt att planerings- och beslutsprocessen bygger på relevant forskning och fakta.
- Föreningen ska regelbundet via e-post, hemsida och sociala medier informera om föreningens verksamhet.
- Föreningen ska löpande uppdatera föreningens hemsida med genomförda aktiviteter och skrivelser som föreningen lämnat in.
Utåtriktad verksamhet:
- Styrelsen ska bjuda in till 6–8 offentliga föreläsningar av intresse för Uppsala utveckling. I enlighet med detta delmål och ovanstående principer ska styrelsen initiera till debattartiklar och insändare.
- Inför den kommande folkomröstningen ska styrelsen arbeta för att stödja och vidga debatten om översiktsplaneringen.
Styrelsearbete:
- Styrelsen ska genom en brett förankrad och attraktiv verksamhet öka medlemsantalet i föreningen med minst 10%.