Detaljplan för Gottsunda stadsstråk etapp 1, dnr 2024–000232 Avstyrkan

2024-08-28
Till plan- och byggnadsnämnden, Uppsala kommun

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) avstyrker rubricerat granskningsförslag.

FVU har tidigare yttrat sig i samband med samråd över planprogrammet för  Gottsundaområdet, detaljplanen för kapacitetsstark kollektivtrafik samt detaljplanen för  Gottsunda stadsstråk (yttranden daterade 2018-06-04, 2021-05-20 och 2022-09-19). I dessa  yttranden lyfte vi bland annat fram nackdelarna med förtätning, betydelsen av grönskan och  tveksamheten till utbyggnad av ett spårvägssystem. Vi pekade särskilt på det olämpliga i det  för simhallen valda läget. FVU står fortsatt fast vid dessa synpunkter.

Skälen för vår avstyrkan

Det är FVU:s uppfattning att simhallen bör ges en annan lokalisering än den nu föreslagna.  Detta då den dels försvårar en ändamålsenlig utveckling av centrumområdet i stort (se nedan),  dels saknar sådana intilliggande grönytor som skulle kunna utgöra en betydande tillgång och  kvalitet för besökare och nyttjare av simhallen.

I vårt yttrande i över det tidigare samrådsförslaget avseende Gottsunda stadsstråk (yttrande  daterat 2022-09-19) framförde vi följande:

”I området mellan Gottsunda allé och nuvarande parkering för Gottsunda centrum  planeras ett torg mellan två nya kvarter, varav det ena utgörs av en simhall. FVU ser  positivt på denna typ av förtätning för att ge bättre underlag för både kollektivtrafik och intilliggande centrumfunktioner. Vi föreslår också därför att simhallen flyttas närmare  skolan. En simhall hör inte till de viktigaste funktionerna i ett så centralt läge. På den  platsen föreslår vi i stället att det byggs ett högre hus med bostäder och centrumfunktioner för att markera områdets centrala del och inrama det nyskapade  torget. Hela detta område bör dock studeras närmare i relation till nuvarande centrum.  Planförslagets utformning visar upp ett otydligt entréförhållande till den befintliga  centrumanläggningen, vilket är olyckligt då utbudet där har stor betydelse för ett betydlig  större omland än Gottsundaområdet i sig.”

De bedömningar som vi gjorde i samband med samrådet kvarstår. Vi vill nu i  granskningsskedet ytterligare betona det olyckliga i att placera simhallen, eller annan  byggnad, så att den utgör en både visuell och funktionell skärm från Hugo Alfvéns väg och  Gottsunda allé mot centrumområdet samt även understryka det olyckliga i att försämra  tillfartsförhållandena för de många som bor i ett större omland än i det direkta närområdet.

Den nuvarande tillfarten till Gottsunda centrum sker idag via en rondell som binder samman  Hugo Alfvéns väg med Gottsunda allé. Musikvägen och Valthornsvägen. Rondellen skapar ett  jämnt fördelat och trafiksäkert flöde till och från centrumområdet. I planförslaget ersätts detta  samband med tre trevägskorsningar, vilket på ett påtagligt sätt reducerar tillgängligheten för  utifrån kommande bilburna kunder. Den nya spårvägen längs Gottsunda allé kommer att ha  hållplatser nära korsningen med Musikvägen. Detta kan komma att påverka trafikflödet genom  att prioritera spårvagnstrafik och kräva signalreglering vid vissa korsningar. Trafikanalysen  visar att det kan bli köbildning i bl a Gottsunda allé och att trafik styrs över från detta  stadsstråk till Slädvägen. Följden kan bli att centrums attraktionskraft reduceras och att  bilburna kunder från Eriksberg, Norby, Vårdsätra och Sunnersta i stället söker sig till Gränby. Från ett integrationsperspektiv vore detta en olycklig utveckling för Gottsunda.

Genom att placera simhallen som en skärm mellan de övergripande stadsstråken och  centrumområdet begränsas även handlingsfriheten för utbyggnaden av det tänkta  spårvägssystemet. Det är fortsatt oklart om den planerade sträckningen från Gottsunda mot  Bäcklösa och vidare genom Årike Fyris är genomförbar. Om så inte kommer att vara fallet bör  säkerställas att spårvägstrafiken kan ledas in i centrumområdet och där ges ett utrymme för  såväl ändhållplatser en vändslinga.

Vid samrådet framhöll vi att planprogrammet för Gottsundaområdet är mycket tydligt på att  när Gottsunda förändras ska lokala krafter och idéer från såväl dagens som framtida  Gottsundabor tillvaratas. Där talas om en inkluderande planprocess; att invånarna i Gottsunda  ska ha möjlighet att påverka områdets utveckling genom dialog och aktivt medskapande. Vi  kan inte läsa ut av det nu framlagda planförslaget att det föregåtts av ett sådant inkluderande  arbetssätt eller vad ett eventuellt sådant har resulterat i. Ordet ”boende” används endast fyra  gånger i planbeskrivningen.

Avslutningsvis noterar vi att skrivningen om detaljplan för kapacitetsstark kollektivtrafik är  inaktuell då kommunfullmäktige antog detaljplanen för delsträcka A-B 2024-06-17.

Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund,ordförande
Bo Aronsson, vice ordförande

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *