2025-01-07
Till Mark- och miljödomstolen
Överklagat beslut och yrkande
Föreningen Vårda Uppsala (FVU) överklagar härmed kommunfullmäktiges beslut 2024-12-12 att anta rubricerad detaljplan med yrkande att mark- och miljödomstolen upphäver beslutet.
FVU anhåller samtidigt om anstånd till 2025-01-31 för att utveckla föreningens talan och få en rimlig tid att förankra densamma i föreningens styrelse. Kungörelsen om antagandet av detaljplanen kom FVU till del först dagarna före jul, varför det på grund av helgerna inte har varit möjligt att samla styrelsen innan den angivna överklagandetidens utgång,
Talerätt
FVU, som bildades år 1961 och som vid senaste årsskiftet hade 169 medlemmar, får med stöd av 13 kap. 12 § plan- och bygglagen (2010:900) överklaga beslutet eftersom föreningen utgör en sådan ideell förening som avses i 16 kap. 13 § miljöbalken. Denna talerätt har återkommande bekräftats, bland annat i Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2018 ref. 10.
Skäl för vårt yrkande i sak
FVU har tidigare utvecklat föreningens synpunkter och argument i samband med samråd och granskning enligt 5 kap. 11 respektive 18 §§ PBL (yttrandet från granskningen bifogas, daterat 2024-08-30). Vad föreningen där har framfört ligger till grund för vårt överklagande. Huvudargumentet sammanfattas i föreningens granskningsyttrande enligt följande:
Kommunens omfattande utredningsskyldighet enligt miljöbalken, när man planerar för ny industrimark/bostäder på jordbruksmark, är att undersöka om ”detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.”
FVU menar att denna prövning inte har genomförts eller presenterats under planprocessen. Detta förhållande strider mot 3 kap. 4 § MB. Kommunen har därmed inte visat att exploateringen för industrimark, även om den är ett väsentligt samhällsintresse, inte kan genomföras någon annanstans. Förslaget till detaljplan avstyrks därmed.
För Föreningen Vårda Uppsala
Sten Åke Bylund, ordförande
Bo Aronsson, vice ordförande